Skogsägarplanen ger överblick – rätt åtgärd vid rätt tidpunkt

En skogsägarplan ger en översikt över skogens nuvarande tillstånd, hälsa och tillväxt. Planen är till för att hjälpa skogsägaren att fatta beslut om vad som behöver göras, den förenklar hanteringen och ger kontroll över skogen och skogsföretagandet.

– Det främsta syftet med en skogsägarplan är att ge förutsättningar för att bedriva en värdeskapande skogsskötsel, där både skogsproduktion och naturvärden beaktas. Men skogsägarplanen är också nödvändig vid ett generationsskifte och en försäljning, säger Erik Andersson, chef skogsägarplan på Norra Skog.

Publicerad 7 januari 2025

Foto Victor Lundberg

En skogsägarplan beskriver hur fastigheten kan utvecklas de kommande tio åren beroende på de åtgärder och investeringar skogsägaren väljer att genomföra. Den underlättar även en mer långsiktig ekonomisk planering, med tydligare översikt över inkomster, utgifter och potentiella investeringar i skogen.

– En av de viktigaste sakerna med skogsägarplanen är att se åtgärdsbehovet. Vissa skogliga åtgärder kan ha ett snävt intervall och då är det bra att veta vad som ska göras när. Används planen på rätt sätt blir den ett ovärderligt stöd för att nå dina skötselmål och för att skapa en lönsam verksamhet. säger Erik Andersson.

Som medlem i Norra Skog får man tillgång till skogsägarplanen digitalt och kan se den direkt när man loggar in på Norra Skog via mobiltelefon eller dator.

– När du befinner dig ute i din skog kan du i appen Mitt Norra Skog också se var du är på din fastighet och även dokumentera direkt i planen – till exempel kan du märka ut platser som svampgömmor eller smultronställen, säger Erik Andersson.

När en skogsägarplan ska upprättas görs först en förtolkning på kontoret där man delar upp skogen i bestånd. Därefter besöker en skogligt utbildad planläggare fastigheten och går igenom den, hektar för hektar. Bland annat noteras naturvärden, trädslagsfördelning och beståndsdata, som grundyta, trädhöjd och åtgärder. Det kan också handla om att identifiera de mest värdefulla områdena för rekreation.

– En planläggare går igenom mellan 20 och 50 hektar per dag. Men det är väldigt olika, beroende på hur terrängen ser ut, säger Erik Andersson.

När planläggaren har gått igenom hela fastigheten presenteras åtgärdsförslag som följer Norra Skogs värdeskapande skogsskötsel. Planen fungerar även som ett viktigt underlag vid exempelvis fastighetsvärdering eller ägarskifte.

– Skogsägarplanen fungerar dessutom som en godkänd grund om du vill certifiera ditt skogsägande enligt PEFC.

Utöver skogsskötseln krävs en aktuell skogsägarplan om man vill skaffa Norra Skogs tjänst skogsägarstrategi. Man använder planen som grunddata och utformar en strategi baserad på avkastningskrav och tankar om skötseln för de kommande 50 åren. Prognoser för virkesförråd, kolbindning och hur skogen kan komma att utvecklas skapas med hjälp av skötselplanen.

– Om man har en plan som inte är äldre än fem år kan man teckna ett skogsägaravtal, vilket innebär att man alltid har uppdaterade data. Jag rekommenderar alla skogsägare att ha en skogsägarplan. Är man intresserad av en plan 2025 ska man inte vänta, utan kontakta din skogsinspektor så snart som möjligt och gör beställningen där, säger Erik Andersson.