Skogliga åtgärder kan öka värdet på fastigheten – med miljoner

Skogsekonomi handlar om hur dina insatser i skogen kan påverka skogens ekonomiska utveckling. På en normalstor skogsfastighet kan den ekonomiska avkastningen öka med runt 1 miljon kronor vid slutavverkning om skogen har brukats aktivt – både skogligt och ekonomiskt. 

– Med hjälp av rätt skogliga åtgärder får du en fastighet som både ökar i värde och resulterar i ett positivt kassaflöde. Träden får bättre förutsättningar att växa och nettot på din skog blir bättre, säger Nina Berglund Lindberg, chef på Skogsbyrån. 

Text Elin Olsson Publicerad 4 oktober 2024

Foto Victor Lundberg

Skogsägare är företagare och din skogsekonomi är minst lika viktig som att sköta skogen på ett bra och effektivt sätt. På Norra Skogs Skogsbyrå jobbar skogsekonomer och jurister. Skogsbyrån hjälper skogsägare med ägar- och generationsskiften, bouppteckning och arvskiften, fastighetsvärderingar, deklarationer samt övrig juridisk och ekonomisk rådgivning. 

– Alla tjänster utförs i ett nära samarbete med våra skogsinspektorer. Kombinationen av den ekonomiska och skogliga kompetensen ger ett väldigt gott resultat för skogsägare, säger Nina Berglund Lindberg. 

Större skillnad än man kan tro 

Den ekonomiska skillnaden mellan en välskött och en orörd skog är nämligen större än man kan tro. Med rätt skötsel minskar risken för skador och trädens vitalitet höjs. Sett över en hel omloppstid kan skillnaden i vinst vid slutavverkning vara så stor som upp till 20 000 kronor per hektar, vilket för en normalstor skogsfastighet motsvarar ungefär 1 miljon kronor. 

– Då står aktiv skogsskötsel för 600 000 kronor och ungefär lika mycket i klok ekonomisk planering. I genomsnitt uppgår avkastningen på skogsfastigheter till cirka 2 procent, men utfallet beror på vilka åtgärder man väljer att göra på sin fastighet, säger Nina Berglund Lindberg.

Nina Berglund Lindberg, chef Skogsbyrån

De flesta som söker hjälp hos Skogsbyrån står inför någon form av förändring. Det kan vara att man har blivit med skogsfastighet eller i framtiden ska ta över en fastighet, vill köpa eller sälja en skogsfastighet eller helt enkelt att man vill få en tydligare riktning med sitt skogsägande. Utgångspunkten för skogsekonomens arbete är att skapa en förståelse för vilka förutsättningar och önskemål som finns för respektive skogsföretagare. Genom att se över de ekonomiska förutsättningarna för ägaren kan man beskriva vilken typ av förändring som behöver göras för att möta de behov som skogsägaren ger uttryck för. 

Fastighetens värde påverkas av åtgärderna 

Skogens ekonomi kan delas upp i två huvudbegrepp – fastighetens värde och kassaflöde. Fastighetens värde påverkas av åtgärder som genomförs i skogen, hur stor andel slutavverkningsmogen skog som finns eller av andra åtgärder du gjort, exempelvis vägbyggen, gallring, gödsling och dikning. 

Kassaflödet består av in- och utflöden av pengar. Det kan vara intäkter från avverkningar och kostnader för skogsvårdsåtgärder. Fastighetens värde och kassaflöde samspelar med varandra och påverkar således totalekonomin på fastigheten både i nutid och framtid. 

Investeringar som en skogsägare gör innebär ett utflöde av pengar, men det resulterar också i ett värde i näringsverksamheten – värdetillväxt och in- och utflöde av pengar hänger alltid ihop. 

– Man kan få ekonomin att växa på sikt – även om det här och nu innebär ett utflöde av pengar. Som till exempel skogliga åtgärder som röjning – det innebär en stor kostnad här och nu, men ger bättre förutsättningar för skogen att växa, vilket höjer värdet och avkastningen på skogsfastigheten i framtiden, säger Nina Berglund Lindberg.

 

Börja med ett kassaflöde 

För att få kontroll på vilka in- och utflöden som finns så kan det vara klokt att börja med att göra ett kassaflöde. Kassaflödet sträcker sig tio år framåt i tiden och ger alltså en uppfattning om hur ekonomin kommer att se ut framöver.  

– Kassaflödet handlar om ekonomi, medan skogsstrategin handlar om brukandet av skogen. Skogsägaren måste fundera över hur planen ser ut. Ska fastigheten överlåtas till någon annan och ska då värdet maximeras tills det är dags för överlåtande – eller ska skogen ge så mycket avkastning som möjligt när jag fortfarande är ägare? Beroende på vilken inriktning skogsägaren väljer så sätter vi upp en plan för att nå de önskade målen, säger Nina Berglund Lindberg. 

Anlägg skogsbilvägar

Åtgärdsförslagen i skogen – för att nå de ekonomiska målen – sätts av kompetenta skogsinspektorer. Exempel på en åtgärd som både höjer värdet på skogen och resulterar i högre kassaflöde, är att anlägga en bra skogsbilväg. Vägen ökar värdet på både virket och skogsfastigheten. En skogsbilväg minskar dessutom skogsägarens klimatpåverkan eftersom virke som transporteras i terräng är 40–50 gånger mer energikrävande än om det transporteras på väg.  

– Med hög bärighet på vägen får skogsägaren ett högre virkespris av oss samt en högre tillgänglighet för alla aktiviteter i skogen, som exempelvis skogsvård, bärplockning, jakt och tillsyn. Vänd er gärna till oss på Norra Skog för mer information om vägar och skogsekonomiska tjänster. Det finns en stor ekonomisk potential! säger Nina Berglund Lindberg.