Ökar värdet på sin skog – tillsammans med Skogsbyrån

När Göran Fonzéns föräldrar skulle lämna över sin skogsfastighet till Göran och hans bror var de ute i god tid – det tog omkring sju år från första tanken till det faktiska generationsskiftet. För att allt skulle bli så bra som möjligt tog familjen kontakt med Skogsbyrån på Norra Skog.

– Det är värdefullt att få hjälp av proffs, säger Göran Fonzén, som fortfarande har en nära relation med skogsekonomerna och sin skogsinspektor på Norra Skog. 

Text Elin Olsson Publicerad 15 oktober 2024

Foto Victor Lundberg

Även innan generationsskiftet hade Göran Fonzén ägt skog i många år. Och åren innan föräldrarna lämnade över sin skog till barnen köptes fler skogsfastigheter in för att jämna ut värdet mellan syskonen.

– Genom att ta hjälp av Skogsbyrån kunde vi undvika många fällor. Vi fick bra stöd i frågan om generationsskiftet till exempel om det skulle ske som gåva eller försäljning. Om värdet inte helt stämmer överens vid uppdelningen har de också kloka idéer på hur man kan lösa det. Skogsbyrån har varit ett värdefullt stöd, säger Göran Fonzén.

Han är affärschef på fastighetsbolaget Diös till vardags och jämför skogsägandet med att äga en kommersiell fastighet. Om du inte gör något underhåll på din kommersiella fastighet kommer värdet att sjunka, liksom på din skogsfastighet.

– Man ska vårda och förvalta det man har så att det kan utvecklas i den takt du vill. Genom att vara en aktiv skogsägare kan du maximera värdet på din skog – precis som på en kommersiell fastighet. Det finns egentligen inget rätt eller fel i det man gör i skogen, men det sämsta är att inte göra något alls, säger han och tillägger:

– Om du har dina pengar på banken så får du en given ränta, men avkastningen i skogen kan du påverka själv.

Göran Fonzén tar bland annat hjälp av Skogsbyrån med sin årliga deklaration. Han menar att lagar och regler ständigt förändras, samtidigt som det kan vara svårt att veta hur man ska hantera bokföringen vid drivande av ett aktivt skogsbruk.

– För mig är det viktigt att ha en kunnig motpart när det gäller att hantera redovisningen, säger han.

Göran Fonzén har nära dialog med både sin skogsinspektor och skogsekonomerna på Skogsbyrån

Göran Fonzén har också en tät kontakt med sin skogsinspektor, som varit med i många år. De planerar tillsammans – både på kontor och ute i skogen – vad som bör göras på fastigheten framöver.

– Det handlar inte bara om att sitta och titta på en skogsbruksplan, utan vi är ute på skiftena och tittar på skogen fysiskt. Även om skogen är en långsiktig investering så syns åtgärder tydligt på ett par års sikt. Om en skog är röjd eller oröjd gör stor skillnad på fem år, säger Göran Fonzén.

Tillsammans med Vägbyrån på Norra Skog har Göran även brutit en ny skogsbilväg. Utifrån de förutsättningar som fanns hittade man tillsammans en lösning på en vägsträckning – något som planerades utifrån kommande aktiviteter i skogen.

– Jag hade en gallring som skulle göras längre fram och tack vare skogsbilvägen som sträcker sig över två skogsskiften så blev den betydligt lönsammare än om jag inte hade haft vägen att transportera virket på. Med en väg är det också lättare att ta sig ut till ställen som annars kanske hade varit otillgängliga, säger Göran Fonzén.

Han är ofta ute i skogen, framför allt på hösten då han jagar älg tillsammans med sin jämthund.

– Utöver lönsamhet och skapande av värde finns det också ett emotionellt perspektiv på att sköta skogen. En välskött skog är fantastisk att vistas i – och vägnätet i skogen är en del av upplevelsen. När jag är på jakt och hunden är ute och söker älg kan jag gå runt och titta på resultatet av tidigare utförda röjningar eller gallringar. Det är en speciell känsla att gå runt i en skog där man gjort åtgärder, säger Göran Fonzén.

Som jämförelse menar han att om man har tänkt bygga ut sitt hus så tar de flesta kontakt med en byggkunnig – även om man har tänkt göra vissa saker själv.

– Precis så bör det vara med skogen. Ta kontakt med en sakkunnig som ett bollplank, oavsett om du ska göra allt eller bara lite själv. Har man glädjen att få förvalta en skogsfastighet under ett antal år så är det alltid roligt om den är värd mer än när man tog över den. Och förhoppningsvis vill nästa generation fortsätta, säger han.