Norra Skog lovar hjälp efter stormen – har tillsatt ny organisation

Stormen Bert, som svepte över Västerbotten innan jul, fällde uppemot 130 000 kubikmeter skog. Nu har Norra Skog satt ihop en separat organisation som ska säkerställa att alla drabbade ska ha fått hjälp med den stormfällda skogen senast 15 juli.

– Det här är en prioriterad fråga. Alla som behöver hjälp ska få det, säger Lina Selin, ansvarig för stormorganisationen.

Text Elin Olsson Publicerad 31 januari 2025

Foto Victor Lundberg

Bert drog fram främst längs kusten från Skellefteå till Umeå, med de allvarligaste skadorna öster om E4. Norra Skog mobiliserade snabbt resurser för att stödja de drabbade skogsägarna. Man lånade även ut entreprenörer till Umeå Energi för att röja upp stormfälld skog och återställa elförsörjningen.

Olov Eriksson, fältområdeschef öst på Norra Skog, beskriver situationen som särskilt svår för vissa markägare:

– För vissa har det rent inneburit en katastrof. Det är en känslomässig påfrestning för skogsägare som förlorat generationers arbete över en natt, säger han.

För att rädda värdet på det stormfällda virket måste de skadade träden transporteras bort innan kvalitetsförluster och skadedjursangrepp uppstår. Dock räcker det om man får ut de skadade träden från skogen senast i sommar.

– Vi har satt samman en helt separat ledning som enbart ska jobba med att produktionsplanera och resurssätta i stormområdet. Den ska säkerställa att vi garanterat kan ge hjälp åt alla som behöver det, säger Olov Eriksson.

Just nu jobbar man intensivt med att kontakta alla drabbade skogsägare.

– Har man inte blivit kontaktad går det bra att höra av sig till oss. Glöm inte heller att ta kontakt med försäkringsbolaget. Och arbeta inte på egen hand i den stormdrabbade skogen – det är alldeles för riskfyllt. Anlita istället professionell hjälp till röjningsarbetet, säger Lina Selin.

Alla drabbade skogsägare ska ha fått hjälp senast den 15 juli.

Katastrofen till trots kan dock stormen ge utrymme för naturlig förnyelse av skogen. Nya trädslag kan få chansen att etablera sig, vilket kan bidra till en mer diversifierad skog.

– En blandad skog är ofta mer motståndskraftig mot framtida stormar, sjukdomar och klimatförändringar. I det här läget kan det också vara bra att nyplantera stormhärdiga trädslag och skapa skogar med fler åldersklasser och strukturer. Det minskar också risken för omfattande skador i framtiden, säger Olov Eriksson.

För drygt en vecka sedan drog en ny storm in över norra Jämtland. Den sammanlagda bedömningen är att ca 100 000 kubikmeter skog är fälld. Det är ett begränsat område som är drabbat ca 400 000 ha där det är ”spottar” som är riktigt hårt sargade. Ungefär en tredjedel är på privat mark. Vi jobbar förfullt med att kontakta drabbade medlemmar säger Hans Lantz, Fältområdeschef Väst på Norra Skog.

 

Se över dina försäkringar

Du kan försäkra din skog mot bland annat stormar, bränder och insektsangrepp, men hur försäkringen är uppbyggd och vad den täcker ser olika ut hos olika försäkringsbolag. Ta reda på vad din försäkring täcker och om du behöver förändra skyddet för att säkra upp din skogsfastighet.