Min skog har stormskadats - Vad ska jag göra?

Min skog har stormskadats. Vad ska jag göra? Här kan du ta del av svaret från Norra Skogs skogsinspektor Julia Bergström, skogsinspektor i Norsjö/ Malå.

Publicerad 16 oktober 2023

Att få sin skog förstörd kan komma som en chock. Det kan vara viktiga sparpengar, kanske till pensionen, som plötsligt ligger ner som ett plockepinn och har inte alls samma ekonomiska värde som den skulle ha i vanliga fall. När ovädret Hans orsakade förstörelse under sensommaren hörde många oroliga skogsägare av sig till oss. Men när den första chocken väl hade lagt sig övergick det till en handlingskraft och en vilja att göra det bästa av situationen. 

Om din skog har skadats av storm ska du börja med att skapa en uppfattning om hur omfattande skadorna är. Att röra sig i en stormskadad skog kan vara mycket farligt och du bör med stor försiktighet endast röra dig utanför området. Träd kan stå lutade mot andra träd och rasa ned när som helst om man har otur. Tveka inte att kontakta en skogsinspektor om du känner dig osäker eller behöver hjälp. Vi kan till exempel flyga med drönare över fastigheten och skapa ortofoton som ger ett bra stöd i bedömningen av skadeläget.

Du bör också ta reda på vad din försäkring täcker. Bara för att du har försäkrat skogen är det inte självklart att den täcker stormskador. 

Nästa steg är att ta hand om virket. Tillsammans med din inspektor beslutar ni vad åtgärden blir i just din skog. I vissa fall räcker det med att bara plocka ut det som blåst ned men ibland är skadorna så stora att man måste börja om i ett bestånd. Enligt paragraf 5 i skogsvårdslagen måste ett bestånd ha en minimumvolym/ha som beror på beståndets medelhöjd för att det ska vara godkänt. Om för lite skog står kvar måste hela beståndet avverkas och du får sedan börja om på en ny kula med markberedning och plantering. 

Att ta hand om stormvirke är många gånger en kamp mot klockan. Virke som sitter kvar på rot klarar sig längre men om träden har gått av måste de ut ur skogen inom cirka två veckor för att undvika blånad. På längre sikt kan virket även drabbas av skadeinsekter. Om du har stormskadad skog ska du därför inte börja losskapa virket och sedan låta det ligga. 

Regelverk och resurser påverkar hur lång tid det tar att plocka ut virket ur skogen. Avverkningsanmälan krävs även vid stormfälld skog för områden större än en halv hektar men man kan ansöka om dispens från den rådande sex-veckors regeln för varje avverkningsanmälan. Vi håller en dialog med Skogsstyrelsen och har fått dispenser för att få börja hugga tidigare så att vi hinner ta rätt på så mycket virke som möjligt innan vintern kommer.

Det är också viktigt att komma ihåg att stormvirke är betydligt svårare för entreprenören att ta hand om, jämfört med en vanlig avverkning. De tappar produktivitet och kan inte jobba på som vanligt eftersom det krävs större försiktighet och planering. I många fall måste man dessutom ha en manuell kapare som kapar loss träden från roten med motorsåg. Det blir en mer långsam och dyr process helt enkelt.

Mitt råd till dig som på bästa sätt vill skydda din skog från framtida stormar är att aktivt sköta om skogen och se till att röja och gallra i tid. Då skapar du förutsättningar för ett stabilt skogsbestånd som är tåligt mot både snö, insekter och storm. Du bör även se över din försäkring och kontrollera att den täcker stormskador.

/Julia Bergström, skogsinspektor Norsjö/Malå.

Har du också en fråga?

Om du också har en fråga till Skogsmagasinets läsarhörn får du gärna skicka den till:
skogsmagasinet@norraskog.se