Enskild egendom, vad är det och varför är det viktigt för dig som skogsägare?

Skogsägare ställs inför många olika frågor och ofta är det en kombination av skogliga, skogsekonomiska och juridiska frågor som behöver beaktas. Familjerätt och begreppet enskild egendom kanske inte är det första som dyker upp när man funderar över sin skog och framtiden, men hos oss på Skogsbyrån är det ändå tydligt att det hos många skogsägare finns en hel del frågor och intresse kring enskild egendom.

Text Henrik Eriksson Ehlin Publicerad 14 augusti 2024

Vad är enskild egendom?

I äktenskapsbalken stadgas att makes egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom. Detta betyder att all egendom som inte är enskild i stället är giftorättsgods och därmed ingår i den bodelning som ska ske när äktenskapet upplöses. Vid en bodelning är det giftorättsgodsets sammanlagda värde som ska delas mellan makarna. Enskild egendom och dess värde delas inte utan är förbehållet den make som äger den enskilda egendomen.

Hur blir egendom enskild?

I många av de ägarskiften, testamenten, äktenskapsförord, gåvohandlingar vi genomför och upprättar är enskild egendom en viktig aspekt att beakta. Det finns några olika sätt att förordna om enskild egendom och det är genom:

  • föreskrift i ett äktenskapsförord
  • villkor i en skriftlig gåvohandling
  • villkor i ett testamente
  • villkor vid förmånstagarförordnande

 

Exempel

Jag äger skogsfastigheten till 100 procent, då är den väl även min enskilda egendom, det är väl samma sak?

Nej, att du äger skogsfastigheten till 100 procent innebär att du har äganderätt till hela fastigheten, men inte att den per automatik är din enskilda. Har inte egendomen blivit din enskilda på något av de sätt som beskrivs i föregående svar så är fastigheten giftorättsgods och fastigheten ska som regel ingå som giftorättsgods vid en bodelning.

Om jag säljer min skogsfastighet (som är enskild egendom) och använder pengarna för att köpa en ny skogsfastighet, blir då den nya skogsfastigheten också enskild egendom?  

Ja, det stämmer. Den nya fastigheten är ett surrogat/substitut för den fastighet du sålde (som var enskild) och då blir även den nya fastigheten enskild.

Den avkastning jag får från min enskilda egendom är väl också enskild egendom, så måste det väl vara?

Nej, det finns inget som per automatik gör avkastningen till enskild egendom, för det fall även avkastning ska utgöra enskild egendom måste det uttryckligen framgå i den handling där villkor/föreskrift om enskild egendom stadgas.

Jag är gift och äger en skogsfastighet som enskild egendom, fastigheten har funnits i familjen i flera generationer och det är väldigt viktigt för mig att mina barn ärver den. Visst blir det barnen som ärver den?

Enbart det faktum att fastigheten är enskild egendom gör inte att dina barn ärver fastigheten. För att öka sannolikheten och förutsebarheten avseende vem som kommer ärva fastigheten bör sannolikt även ett testamente upprättas.

Räkneexempel för att belysa effekten av enskild egendom

Jan och Sara är gifta. De har inte några skulder men äger var för sig egendom (pengar, aktier, lösöre, fordon). Jan äger egendom till ett värde om 600 000 kronor, inget av detta är enskild egendom. Sara äger egendom till ett värde om 350 000 kronor, inget av detta är enskild egendom. Sara äger även en skogsfastighet till ett värde om 4 000 000 kronor, skogsfastigheten är enskild egendom.
 
Makarna skiljer sig och vid bodelningen blir fördelningen följande:

Sammanlagt giftorättsgods, 600 000 + 350 000 = 950 000 kronor.

Fördelning av giftorättsgods, 950 000 / 2 = 475 000 kronor.

För att båda ska erhålla sin andel (475 000 kronor) så behöver Jan betala 125 000 kronor till Sara. Skogsfastigheten som Sara äger räknas inte med i bodelningen och Sara behöver inte kompensera Jan för den.

Vad hade hänt om skogsfastigheten inte varit enskild egendom?

För det fall skogsfastigheten inte varit enskild egendom hade fördelningen blivit följande:

Sammanlagt giftorättsgods, 600 000 + 350 000 + 4 000 000 = 4 950 000 kronor.

Fördelning av giftorättsgods, 4 950 000/2 = 2 475 000 kronor.

För att båda ska erhålla sin andel (2 475 000 kronor) behöver Sara betala 1 875 000 kronor till Jan.