Delbetänkande från Skogspolitiska utredningen – en väg framåt för Sveriges skogsbruk

Landsbygdsminister Peter Kullgren tog den 19 december emot delbetänkandet från den Skogspolitiska utredningen, som syftar till att stärka rättssäkerheten och skapa tydliga regler för ett hållbart och konkurrenskraftigt skogsbruk i Sverige.

Publicerad 19 december 2024

Foto Victor Lundberg

– För att skogsbruket fullt ut ska kunna bidra till klimatomställningen, försörjningstrygghet samt till jobb och tillväxt i hela landet behöver skogspolitiken utvecklas. Delbetänkandet som nu har överlämnats kommer att utgöra ett viktigt underlag för regeringens fortsatta arbete för en framtida ändamålsenlig skogspolitik, säger Peter Kullgren.

I delbetänkandet, med titeln "Ett tydligt regelverk för aktivt skogsbruk", föreslår utredaren Göran Örlander en rad förändringar i lagar och förordningar. Bland annat föreslås att markägare som inte får bruka sin skog på grund av naturvärden ska kompenseras ekonomiskt, att handläggningstiden för avverkningsanmälningar kortas och att miljöbalkens samrådskrav separeras från avverkningsanmälningar. Utredningen föreslår också att ansvaret för omfattande naturvärdesinventeringar flyttas till staten, och att överklagade beslut enligt skogsvårdslagen framöver ska hanteras av mark- och miljödomstolen.

Ida Nyberg, jurist på Norra Skog och expert i utredningen, välkomnar förslagen och lyfter särskilt fram vikten av den föreslagna ersättningsrätten.

– Ersättningsrätten är avgörande för att skapa trygghet och rättssäkerhet för skogsägare. Det måste vara möjligt att värna naturvärden utan att skogsägare riskerar stora ekonomiska förluster, säger hon.

Ida Nyberg, äganderättsjurist Norra Skog

Norra Skog ser de föreslagna förändringarna som en viktig grund för att balansera skogsbrukets ekonomiska, miljömässiga och sociala mål. Med förtydligat kunskapskrav, förenklad process och ett förstärkt ekonomiskt skydd för markägarnas rättigheter hoppas föreningen på en framtid där skogsbruket kan fortsätta bidra till landsbygdsutveckling och biologisk mångfald.

– Förslagen visar en ambition att skapa balans mellan miljö, produktion och rättssäkerhet, säger Ida Nyberg.

Slutbetänkandet från Skogspolitiska utredningen väntas redovisas i augusti 2025.