Egentligen vore det inte svårt för Socialdemokraterna och Moderaterna att enas. När jag möter representanter på olika nivåer för dessa två partier märker jag att de faktiskt står nära varandra i en mängd olika skogsfrågor. Att man trots det inte sätter sig vid samma bord beror alltså knappast på olika grundsyn om svenskt skogsbruk. Anledningen till att man inte gör gemensam sak tror jag snarare kommer sig av den svenska blockpolitiken där man inför väljarna vill visa upp enighet inom höger- och vänsterblocket.
Det finns ett antal politikområden som kräver riktigt lång framförhållning och det är inom dessa områden som partier som anser sig vara regeringsbärande behöver ta ett långsiktigt ansvar, oavsett om man för tillfället sitter på regeringsmakten eller inte. Försvarspolitiken och energipolitiken är två sådana områden och jag vill påstå att även skogspolitiken kvalar in i den gruppen.
Den svenska skogen växer långsamt och det som planteras i dag skördas av framtida generationer. Om den som äger skog känner osäkerhet om framtiden tas inga kloka beslut och skogen kommer då att skötas kortsiktigt. Långsiktiga investeringar i skogsproduktion och naturvård får stå tillbaka. I så fall blir det riktigt illa eftersom skogsindustrin är avgörande för att Sverige ska klara ett positiv exportnetto. Sverige må vara ett litet land, men när det kommer till skogsprodukter är vi en gigant och det är produkter och arbeten som inte kan flyttas till andra länder. Dessutom är skogsbruket avgörande för en levande landsbygd och för vår motståndskraft vid framtida kriser.
Moderater och socialdemokrater, ni som regeringsbärande partier i dag och i framtiden har ett extra stort ansvar för svensk välfärd på lång sikt. Det är dags för er att visa ansvar och mod. Ni behöver åtminstone enas kring hur mycket skog som ska skyddas och hur ska de som inte längre får bruka sin skog ska ersättas. Kommunicera sedan detta som en signal till skogsutredningen, artskyddsutredningen och miljömålsberedningen så att utredarna vet vad de måste förhålla sig till för att kunna lägga fram utredningsförslag som har möjlighet till bred politisk förankring.
Pär Lärkeryd, vd Norra Skog