Dags att återställa balansen

Det skrivs och pratas alltmer om skog. Det går knappt att öppna en dagstidning eller skrolla i sociala medier utan att det dyker upp tankar och idéer om skog. Trots allt detta intresse för skogen finns det en sak som de flesta debattörer utelämnar, nämligen konkreta förslag på hur skogen ska skötas. 

Text Pär Lärkeryd Publicerad 30 september 2024

Foto Victor Lundberg

Extra populärt just nu är att tycka att kolbindningen i skogen ska öka. Det är absolut ingen fel med det. Att få skogen att binda ännu mer koldioxid är en viktig ekossystemtjänst som skogen kan bistå med för att dämpa klimatkrisen. Men få av de som lyfter den frågan presenterar konkreta idéer om hur detta ska åstadkommas i verkligheten. Allt för många verkar tro att skogen är effektiv i sitt upptag av koldioxid för evinnerliga tider, utan att någon sköter skogen.  

En annan populär åsikt är att vi ska bli fossilfria genom bioenergi från skogen samt byggande i trä. Inte heller det är en dum tanke, men jag saknar förslagen på hur det ska gå att producera ännu mer virke, eftersom skogen – som den växer i dag – inte kommer att räcka till. 

En tredje populär åsikt är att djur och växter behöver skyddas. Även det en god tanke, men jag saknar analysen av hur mycket som ska skyddas och framför allt hur detta ska balanseras mot skogens extremt viktiga bidrag till fossilfrihet och ökat kolupptag. 

Men, ibland dyker det faktiskt upp förslag på hur skogen ska skötas från de som efterfrågar ökade ekosystemtjänster från skogen. Lösningen som ofta förespråkas kallas hyggesfritt. Men hyggesfritt säger inget om hur skogen ska skötas. Hyggesfritt är enbart ett begrepp för att det alltid vid en skogsavverkning ska finnas en viss del kvarlämnade träd. Det finns flera olika sätt att åstadkomma detta, men alla i dag kända metoder har sina för- och nackdelar. Tyvärr är nog den största nackdelen att produktionen av skog oftast minskar. 

Min slutsats är att vi i dagens samhälle pratar alldeles för lite om skogsskötsel. Vi pratar oftast bara om allt det vi vill att skogen ska åstadkomma och alldeles för lite om hur det ska gå till i praktiken. För att råda bot på det vill jag slå ett slag för en kommande bok som heter ”Handboken för ditt skogsägande”. Boken presenterar grunderna för skogsskötsel och skogsägande. Oavsett om du söker kunskap för att sköta egen skog eller kunskap för att följa skogsdebatten, så finns här något matnyttigt. Har du själv redan de kunskaper du behöver kanske boken kan bli en julklapp till någon i din omgivning – någon som du vill inviga i skogens fantastiska möjligheter.

 

Pär Lärkeryd 

Vd Norra Skog 

Upptäck allt om skogsägande i vår nya bok

Handboken för ditt skogsägande innehåller över 400 sidor med fakta och tips för dig som är skogsägare eller allmänt intresserad av skog och skogsbruk. Boken ger användbara fakta för såväl rutinerade skogsägare som helt nya, eller den som är på väg att bli skogsägare.

Du som är medlem i Norra Skog – missa inte att nyttja din medlemsrabatt vid köp av boken. Giltig rabattkod hittar du i Mitt Norra Skog (app eller Mina sidor).

Boken lanseras den 20 november men du kan redan nu förhandsboka ditt exemplar.