– Att ha stora, luftiga skogar nära bostaden är särskilt viktigt. För många är just stora träd och lagom gleshet avgörande för att få den positiva upplevelsen, säger Peter Fredman, professor i naturturism vid Mittuniversitetet, som har skrivit rapporten tillsammans med kollegor på Sveriges Lantbruksuniversitet.
Rapporten visar att några egenskaper tycks vara universella för rekreationsvärdet – toppar listan gör stora träd och en balans mellan tät och öppen skog. Samtidigt uppskattar många stilla sjöar och frånvaro av störande ljud som trafikbuller. Skogar nära bostäder blir oftare besökta, vilket ökar deras värde för rekreation.
– Men alla skogsbesökare är inte lika. En del söker ostördhet och naturlighet, medan andra gillar välordnade vandringsleder och picknickplatser. Vi kallar dem ”purister” och ”urbanister” – två grupper med olika förväntningar på skogsupplevelsen, säger Peter Fredman.
Rapporten lyfter också fram att närhet till vatten och variation i landskapet ökar skogens rekreationsvärde. Vatten i skogsmiljöer har en lugnande effekt och skapar en stark positiv upplevelse. Samtidigt kan skogsstigar, skyltar och vindskydd vara en källa till delade åsikter. För vissa är de en stor tillgång, medan andra – särskilt ”purister” – ser dem som störande inslag.
– En vanlig familj kanske uppskattar rastplatser och väl markerade leder, medan en friluftsälskare söker orörda skogar där man får vara ifred, säger Peter Fredman.
En plats för både hälsa och samhällsnytta
Skogen är också viktig för folkhälsan och samhällsekonomin. Studier visar att skogsvistelser kan gynna både fysisk och mental hälsa, något som på sikt gynnar individer genom ökat välbefinnande och samhället genom lägre sjukvårdskostnader. Fler studier efterfrågas också om hur skogsbruket kan anpassas för att främja rekreation och hälsa utan att tumma på ekonomiska värden.
– Vi vet att naturen kan främja hälsa, men det vore intressant att se vilka miljöer som ger bäst effekt. Kanske är det därför många väljer att bo nära grönområden, där en stilla skog eller sjö finns bara ett stenkast bort, säger Peter Fredman.
Rapportförfattarna efterlyser också mer forskning om hur olika skogsbrukstekniker, som mindre kalhyggen, kan påverka rekreationsvärdet. Skogarnas rekreationsvärden varierar beroende på skogstyp och tillgänglighet, vilket också påverkar möjligheter inom naturturism och friluftsliv.
– Allt fler företag skapar värden i skogen, som guideföretag och upplevelseföretag. Här finns en ekonomisk potential, och vi bör utforska hur vi kan bevara och utveckla dessa värden utan att kompromissa med skogsbrukets lönsamhet, säger Peter Fredman.