– Det vi planerar blir av. Tanken är enkel men effektiv – varje helg betyder åtta arbetsdagar i skogen, vilket ger strukturerade framsteg på fastigheten. Vi brukar dela upp helgerna tematiskt, med teman som ”försenad röjning” eller ”det glömda hörnet”. På så sätt ser vi till att viktiga projekt verkligen blir gjorda, säger Jan Larsson, skogsägare och en av initiativtagarna.
Dagarna handlar inte bara om arbete utan är också fyllda av lärande och erfarenhetsutbyten. Diskussioner om ekonomisk avkastning, hållbarhet och generationsskiften blir en naturlig del och hjälper gruppen att förstå sina värderingar och mål.
– Vi kallar oss själva för självverksamma skogsägare, och en del av glädjen ligger i att lära sig nytt. Genom att samla kunskap om skötselmetoder och ekonomiska perspektiv är det lättare att se hur olika mål och värderingar kan vägas mot varandra, säger Jan Larsson.
Realistiska planer och säkerhet
En gemensam insats ger även bättre insikt i hur lång tid olika projekt tar, vilket gör det lättare att göra realistiska planer framöver. Gruppen lär sig vad de klarar av själva och i vilket läge de behöver köpa in tjänster. Och säkerheten? Den förbättras märkbart när arbetet inte sker på egen hand.
– Att arbeta tillsammans minskar riskerna och dessutom kan vi jämföra utrustning och arbetsmetoder. Fysisk och mental hälsa gynnas också av skogsarbetet – och känslan av att se tydliga resultat är en bonus, säger Jan Larsson.
Genom att dokumentera arbetet med text, bild och film kan de enklare se effekterna av sina insatser på sikt. Att följa upp arbetet genom återbesök till samma område har blivit något av ett motto för gruppen: "att mäta är att veta."
– Vi förvånas ofta över vilken effekt skogsskötsel kan ha. Det blir både bildbevis och mätdata, och vi använder gärna skogarna för både exkursioner och fältstudier, säger Jan Larsson.
Trivsel och minnen för livet
Förutom det praktiska arbetet är skogshelgerna fyllda av samtal och skratt. När arbetsdagen är över samlas gruppen för en lång middag med samtal om allt från vardag och framtidsplaner till personliga tankar.
– Det är under dessa middagar som vänskapen verkligen växer. Vi får tid att prata om det som är viktigt i livet och utvecklas inte bara som skogsägare utan också som individer, säger Jan Larsson.
Att vara självverksam skogsägare är en livsstil som kräver både engagemang och planering, men som också ger stor tillfredsställelse. Nu hoppas gruppen att deras koncept ska inspirera andra.
– Att arbeta tillsammans gynnar inte bara våra fastigheter, utan bidrar även till hållbar och välskött skog i vår region. Nu ser vi fram emot många fler år av arbete och nöje i skogen, säger Jan Larsson.