Gunnel Hennebo bor med sin sambo Bo Lovén i Halvarjönsgården som ligger vackert ovanför sjön med bergen blånande på andra sidan. Morföräldrarna byggde upp gården, på den mark hennes mormor ärvde.
Här finns också en skogsfastighet, som hon aktivt sköter idag.
– Skogen ska föryngringsavverkas och markberedas, planteras, röjas och gallras. En skog som växer binder koldioxid och när skog växer tas koldioxid upp ifrån atmosfären och binds i träd och mark. En aktiv skogsskötsel innebär att det ska rulla hela tiden, säger hon.
Hon är medlem i Norra Skog och tar hjälp därifrån vid behov, bland annat när det gäller juridik, ekonomi, vägbyggnad och skogsskötsel.
– Jag är självverksam med plantering och röjning och sedan tar vi hand om ved till gården. Jag har en bagarstuga hemma så vi behöver veden – vi tar reda på all ved från gallringen, säger Gunnel Hennebo, som för ett antal år sedan förvandlade gårdens stall till bagarstugan.
Här bakar hon bland annat tunnbröd och har faktiskt vunnit guldmedalj för sitt paltbröd samt silvermedalj för mjukt och hårt tunnbröd i hantverks-SM.
Gunnel Hennebo har många strängar på sin lyra och håller även koll på sin skogsägarplan för att veta vad som ska göras när i skogen.
– När jag går ut och tittar i skogen ser jag oftast vilka förutsättningar jag har för att det ska bli bra. Är jag det minsta tveksam tar jag hjälp av min skogsinspektor. Jag tar också hjälp av Norra Skog vid föryngringsavverkning, säger Gunnel Hennebo.
Samhörighet och sakkunskap
Utöver råd och praktisk hjälp upplever hon att Norra Skog skapar en samhörighet bland skogsägarna. Man är inte ensam.
– Jag, den lilla skogsägaren, kan inte driva mina frågor själv, som exempelvis artskyddsdebatten. Istället kan föreningen driva och kanalisera våra frågor, ungefär som en fackförening. Dessutom ordnar de medlemsaktiviteter och utbildningar, både digitala och fysiska – det är värdefullt, säger Gunnel Hennebo.
Hon menar att skogsägande och familjeskogsbruket är väldigt viktigt för landsbygden – det håller den levande.
– Alla lever inte på sin skog, men de har den kanske som sidoinkomst. Som skogsägare blir man företagare och det är väldigt viktigt för landsbygden, säger Gunnel Hennebo.
Hon och hennes sambo är i det närmaste självförsörjande i mycket – jakt och fiske fyller frysen med kött och från skogen kommer veden till bagarstugan.
– Det är häftigt att vara skogsägare. Men jag skulle inte klara av att vara en så aktiv skogsägare om jag inte haft en skogsägarförening. Den är enormt viktig, säger Gunnel Hennebo.