Umeåbo representerar Norra Skog i Bryssel – vill lyfta skogens klimatnytta

Den 26 mars reser Umeåbon Svarte Swartling, skogsägare och medlem i Norra Skog, till Bryssel för att delta i ett möte arrangerat av Confederation of European Forest Owners (CEPF). På plats kommer han, tillsammans med tre andra skogsägare från olika delar av Europa, att dela med sig av sina erfarenheter och insikter om skogsbrukets roll i klimat- och miljöpolitiken.

Text Elin Olsson Publicerad 26 mars 2025

Foto Victor Lundberg

Mötet samlar uppemot 70 deltagare, bland annat representanter från Europaparlamentet, EU-kommissionen och medlemsländernas permanenta representationer, samt experter inom jordbruks- och miljöpolitik. Till skillnad från traditionella formella möten är detta ett mer informellt "cocktail-möte" där skogsägarnas personliga berättelser står i fokus.

– Många i Bryssel är trötta på lobbyister. Här vill vi istället visa att det finns riktiga människor bakom skogsbruket – skogsägare med generationer av erfarenhet. Jag vill ge en bild av hur vi i norra Sverige brukar skogen och varför ett one size fits all-tänk inte fungerar i EU:s skogspolitik, säger Svarte Swartling.

Skogen som en del av lösningen

Swartling kommer att lyfta fram vikten av långsiktigt och hållbart skogsbruk och hur skogsprodukter bidrar till att binda kol och minska utsläppen av fossil koldioxid.

– Jag vill visa hur vi i norra Sverige arbetar med skogen för att skapa klimatnytta. Mitt timrade trähus byggdes på 1840-talet med 200 år gamla träd – de lagrade koldioxid redan på 1600-talet och gör det än i dag.

Dessutom binder nya träd ännu mer koldioxid när vi avverkar och planterar nytt. Det är en cirkulär process där skogen ersätter fossila produkter och gör nytta för klimatet, säger han.

En central fråga är hur EU-lagstiftningen tar hänsyn till nationella skillnader i skogsbruk.

– I Portugal odlar de korkekar – jag har ingen aning om hur det går till, men jag litar på att de vet vad de gör. På samma sätt behöver politiker i EU förstå att vi i Sverige har kunskap om hur vi bäst sköter våra skogar. Att skapa regler som passar hela EU, utan att ta hänsyn till de stora skillnaderna mellan länderna, är problematiskt, säger Swartling.

En viktig röst för skogsägare

Norra Skog har valt att finansiera Swartlings resa eftersom föreningen ser vikten av att svenska skogsägare finns med där besluten fattas.

– Det är hedrande att få representera Norra Skog och svenska skogsägare på EU-nivå. Det är också viktigt att vi bevakar våra intressen – skogsbruket påverkas av politiska beslut och vi måste se till att de bygger besluten på verkligheten och inte på missuppfattningar, säger Swartling.

Tillsammans med skogsägare från Tyskland, Spanien och Estland kommer han att ge en personlig inblick i skogsbrukets villkor.

– Jag ser fram emot mötet och hoppas på förståelse från beslutsfattarna. Det blir en blixtvisit, men det är en viktig sådan.