Forskning ska gynna medlemmarnas skogar

Norra Skogs forskningsstiftelse har sedan starten 1996 beviljat över 33 miljoner kronor i medel till olika forskningsprojekt. 2024–2026 blir forskningstemat Variationsrikt skogsbruk och stiftelsen hoppas på ökad kunskap, som kan leda till att Norra Skogs medlemmar och övriga skogsägare kan göra ännu mer välgrundade val i sin skog.

Publicerad 9 januari 2025

Foto Victor Lundberg

– Ett variationsrikt skogsbruk kan begränsa risken för skador på skogen och kan ge ökad resistens mot klimatrelaterade skogsskador. Vi hoppas bidra till att framtidens aktiva skogsbruk i norra Sverige kan utvecklas ytterligare och fortsätta vara långsiktigt, ekonomiskt och hållbart, säger Marie Simonsson, ordförande i stiftelsen.

1996 avsatte Norra Skog 15 miljoner kronor till en stiftelse för forskning och utveckling inom skogsnäringen. Sedan dess har stiftelsen fått ytterligare 15 miljoner kronor från Norra Skog. Avkastningen på kapitalet används för att ge anslag till forskning och utveckling som främjar hållbar lönsamhet i familjeskogsbruket i norra Sverige.

– Vi måste hela tiden sträva efter mer kunskap för att skogsägare ska kunna göra väl avvägda val i sin skog och för att sågverken ska ligga i teknisk framkant, säger Marie Simonsson.

Hon menar att allt för ofta hamnar den allmänna debatten kring skogsbruk i en ensidig position och helheten blir skymd. Det hoppas forskningsstiftelsen kunna ändra på genom det nya temat Variationsrikt skogsbruk. Fakta ska gå före tyckande, helt enkelt.

– Som skogsägare ska man kunna se nyttoperspektiven och samhällsbidragen av att skogen brukas med olika metoder och utifrån olika val. En skogsägare har ju en bred palett att tillgå i sitt brukande – inte bara det ena eller det andra, säger Marie Simonsson.

– Ja, att vara aktiv och välja en mix av skötselmetoder, snarare än en och samma för hela fastigheten, är något vi vill uppmuntra de norrländska skogsägarna till, säger Nils Broman, utvecklingschef Skog & Virke på Norra Skog samt ledamot i stiftelsen.

Stiftelsen hoppas att forskningen ska bidra till ännu bättre rådgivning för Norra Skogs medlemmar, så att de kan bruka sina skogar på ett hållbart sätt – både ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Forskningen är också viktig för att skydda skogarna mot klimatrelaterade skador i framtiden.

– Våra skogsföretagare ska förstås känna sig trygga med att vår rådgivning utgår från fakta, säger Nils Broman.

Att planera för framtiden har alltid varit på agendan för en skogsägare, trots att det för denna företagargrupp rör sig om 100-årsperspektiv från plantering till skörd. Variationsrikt skogsbruk omfattar hela värdekedjan. Det handlar om att använda rätt plantor, sälja skogsråvaror och utveckla teknik i sågverk och massabruk för att skapa långsiktiga värden. Nya sortiment och en variationsrik skogsskötsel, som bidrar till att industrin framåt har bra råvara att tillgå, är också fundamental för skogsägarens framtida marknad.

– Som skogsägare måste man hela tiden hantera risker och riskspridning – och variation är ett sätt att begränsa risken. Till exempel genom att använda sig av olika trädslag på sin fastighet. Vi ser fram emot mer forskning kring detta, säger Nils Broman.

Tidigare forskningsprojekt som fått medel av stiftelsen, har handlat om bland annat älgbetesskador, AI och maskininlärning, utbildning av skogsmaskinförare på distans och föryngring.

– Vi är glada över att kunna bidra till forskning inom så breda områden. Det är både naturnära forskning och high tech. Nu hoppas vi att många skickar in ansökningar för forskning om Variationsrikt skogsbruk! säger Marie Simonsson.

Norra Skogs forskningsstiftelse

Norra Skogs Forskningsstiftelse vill främja lönsamheten i familjeskogsbruket i norra Sverige. Det görs genom att anslå pengar till forskning och utveckling inom främst:

  • Skogsskötsel
  • Skogliga driftssystem
  • Trämekanisk förädling i sågverk och hyvlerier
  • Tillvaratagande och förädling av skogsråvara till bränslen