2024 – året då skogsägarna var vinnare

Vi närmar oss nu årsskiftet och kan börja att summera 2024. Det har varit ett år då lönsamheten som skogsägare har fortsatt öka, virkespriserna är nu på historiskt höga nivåer och kostnaderna för skogsbruk har stabiliserats med hjälp av sjunkande räntor, lägre inflation samt kraftigt sänkta dieselpriser. Men osäkerheten inför 2025 är stor.

Text Jonas Arvidsson Publicerad 13 december 2024

Foto iStock

Vi har de senaste åren sett hur byggandet av bostäder och kommersiella fastigheter i Sverige, Europa och stora delar av övriga värden, minskat kraftigt. Det har lett till att behovet av trävaror minskat och att prisnivån för sågade och hyvlade produkter sjunkit gentemot rekordåren 2021 och 2022. Då svenska trävaror till hög andel exporteras, har vår svaga valuta bidragit till att våra produkter varit konkurrenskraftiga och skogsindustrin har haft möjlighet att fortsätta producera sågade och hyvlade varor. Under samma period har timmerpriserna succesivt ökat och bidragit till minskad lönsamhet för träindustrin. Nu är vi i ett läge där flera företag uppvisar negativa resultat och börjar begränsa sin produktion för att minska förlusterna. De räntesänkningar som nu genomförs i kombination med andra stimulansåtgärder kommer ge mer pengar till hushållen, och möjligheten att konsumera ökar nu kontinuerligt. Detta, i kombination med ett uppdämt behov av nya bostäder, talar för att framtiden för träindustrin ser ljus ut. Den stora frågan är bara när vi ser detta i träindustrins försäljningssiffror?

Kommer vändningen under 2025 eller får vi vänta ännu längre? Även den svenska massa- och pappersindustrin har haft en stor valutafördel med anledning av att deras produkter huvudsakligen handlas i euro eller dollar gentemot konkurrerande företag i andra länder. De svenska bruken har kunnat sälja sina produkter, hålla uppe produktionen samt upprätthålla en god lönsamhet. Detta har återspeglats på att efterfrågan av massaved varit stabil och ersättningen för massaved har också ökat. Då konjunkturen förstärks och konsumtionen av varor ökar, så kommer det fortsatt vara god efterfrågan och betalningsvilja för massa och pappersprodukter. Detta innebär att marknadsläget för massa- och pappersindustrin fortsatt ser ljus ut.

Jonas Arvidsson, marknadschef virke

En starkt bidragande faktor, som i dag skapar oro och dämpar viljan till nya investeringar, är att den totala avverkningsnivån i Sverige minskar för andra året i rad. Totalt 14 miljoner kubikmeter på två år. Svenskt skogsbruk har haft en unik förmåga att genom välplanerad skogsskötsel ständigt kunna öka virkesförråd och avverkningsnivån. Trots historiskt höga virkespriser och god efterfrågan på råvara minskar avverkningsnivån. Det finns många förklaringar till detta, men några bidragande faktorer är ökade krav från myndigheter, hårdare tolkning av certifieringar samt ökat fokus på ett hyggesfritt skogsbruk. Detta är oroväckande och med en minskande tillgång på råvara krävs antingen en ökad import av timmer och massaved till Sverige eller så behöver massa- och pappersbruk samt sågverk läggas ned. Vilket långsiktigt är mycket negativt för oss som skogsägare.

Med siktet inställt på 2025 finns många faktorer som kan påverka den svenska skogsindustrin och oss som skogsägare i både positiv och negativ riktning. Krigen i Mellanöstern och Ukraina, nya regelverk och inskränkningar i ägande och brukandet från EU och svenska myndigheter samt risken för ökade handelshinder och tullar. Vi får hoppas att konjunkturen fortsätter utvecklas i rätt riktning och att efterfrågan på våra produkter fortsätter öka.

Men det underliggande och långsiktiga behovet av fler produkter som kommer från våra skogar för att skapa en hållbar framtid, kommer att kvarstå. Det gör oss som skogsägare och medlemmar i Norra Skog till vinnare – både i dag och i framtiden.